Lessen SO

Op deze pagina een korte uitleg hoe de godsdienstlessen op Guyot er uit zien. Voor mijn lessen laat ik mij inspireren door de methode BijbelWijs van de HGJB en de online methode die te vinden is op: www.godsdienstles.nl. Daarnaast is het begrip ‘googlen’ ook een veel gebruikte mogelijkheid door mij. Op deze manier probeer ik mijn lessen aantrekkelijk en uptodate te houden. Omdat de doelgroep zeer divers is hangt het per groep af in welk tempo de lessen worden verwerkt. Bij de ene groep ga ik sneller en doe ik meer dan in de andere groep. Ik probeer zoveel mogelijk rekening te houden met de verschillen tussen de kinderen. Tot dusver heb ik gemerkt dat de KijkBijbel, waar het laatste deel al weer stamt uit de jaren 80, nog altijd heel bruikbaar zijn. Ik probeer de verhalen op verschillende manieren langs te laten komen. Onder andere: vertellen, toneel, PowerPoint, boekjes, filmpjes, knippen, plakken, kleuren, memorie, puzzelen…

Een aantal foto’s van wat we tegen komen tijdens onze kring. Je ziet daar verschillende dingen. Elke les wordt geopend met een koffer waarin een aantal vaste voorwerpen zitten.

Koffer

PA301349

Zo zit er in de koffer zit altijd een kaars, een kruis, een Bijbel en een gebedshandje. Dit is een steeds weer terugkomend ritueel voor de meeste groepen. Hierin heb ik gekeken naar symboliek van de voorwerpen en de kracht die daar, voor de visueel ingestelde kinderen, vanuit gaat.

  1. Kaars: symbool voor de aanwezigheid van God
  2. Kruis: symbool voor het gebaren (zingen) van een lied
  3. Bijbel: symbool voor de verhalen waar we naar luisteren
  4. Gebedshandje: symbool voor het gebed
Alle leefleer-, onderbouw-, en middenbouwgroepen werken met deze koffer. In de bovenbouw wordt de koffer niet mee gebruikt. In de bovenbouwgroepen gaan we uitvoeriger in gesprek over de verhalen die we uit de Bijbel lezen. Er wordt daarbij steeds meer aandacht besteed aan de eigen geloofservaringen.
.

Kaars

Gebedshandje

De koffer wordt uitgepakt en de spullen worden vervolgens in de goede volgorde op tafel neergezet. Hier heb ik ook een foto van gemaakt om een idee te geven.

Spullen in de koffer

Tafel

U kunt de verschillende lessen vinden door op de gewenste categoriën’ te klikken. Rechts van deze pagina ziet u een menu met daarin verschillende thema’s. Zo vinden we ‘basisschool’, Nieuwe Testament’, ‘Kerst’, ‘basisschool’, ‘VSO’. Daarnaast is onder de link: lessen per week een overzicht te vinden van wat er in een bepaalde week is behandeld. Door op de woorden te klikken komt u op een site met alle lessen binnen dit ‘thema’. Van elke les is een zogenoemd bericht geschreven. Veel plezier en gebruikersgemak!

Heeft u op of aanmerkingen laat het mij dan via een reactie weten.

Met vriendelijke groet van de Godsdienstleraar!

godsdienst

Reacties

  1. Hoi Rutger,

    Goede informatie. Leuk om te lezen. Een mooi vernieuwend initiatief!

  2. Hoi,

    Stuurde je net mail over Bert naar kentalismail. Voor de zekerheid nog even via je site. Zou je mij bestand willen mailen rapport Bert?

    Dank je!

    Marianne Schuringa


Plaats een reactie